Norma ECE 22-06

Norma ECE 22-06>

Norma ECE 22 už od 1982 určuje požiadavky pre bezpečnosť motocyklových prilieb. Priebežne bola aktualizovaná v rozmedzí 3-6 rokov až po úpravu normy ECE 22.05, ktorá platila od roku 2000. V dobe, kedy technológia napreduje každou chvíľou sme čakali vyše 20 rokov na novú normu a chvalabohu (či s pánom bohom?) sme sa dočkali. 

Norma ktorá platila doteraz skúmala prilbu pri náraze v 6 bodoch. Kedy sa prilba spustila z 3 metrov pri rýchlosti 7,5 m/s. Nevýhodou takejto metodiky je, že neotestujete prilbu pri rôznych scenároch, ktoré môžu nastať.
Do hry sa teda dostáva nová verzia normy, ktorá k 6 existujúcim bodom pridáva ďalších 12 z ktorých sa pri testoch vyberajú 3 náhodné, aby sa test nedal ovplyvniť. A nielen to. Mimo strojnásobenia bodov sa strojnásobuje aj počet nárazových testov. Klasický test zostáva takmer nezmenený, no pridáva sa náraz pri nízkej rýchlosti (6,0 m/s z výšky 1,84 m), vysokej rýchlosti (8,2 m/s z 3,43m). Pridáva sa aj veľmi dôležitá skúška – dopad z 3,27 m pri rýchlosti 8 m/s na šikmú abrazívnu plochu. Jedná sa o rotačný akceleračný test, ktorý simuluje ako efektívne sa helma v dobrom: odrazí, v zlom: roztočí pri kontakte hlavy motorkára s povrchom vozovky. Je to veľmi dôležitý aspekt ktorý vplýva na možné poranenie mozgu. Helmy pri testoch dopadajú na kovadlinu plochú a v tvare obrubníka. Každý z testov nemôže presiahnuť určité limity. 

Ak by sme mali načrtnúť porovnanie medzi normami. Zatiaľ čo pre test modelu ktorý má iba jednu škrupinu sa testovalo 15 rovnakých prilieb pri ECE 22.05, teraz stúpne počet na vyše 50. Pri prilbách ktoré ponúkajú na výber z 3 škrupín sa počet testovaných prilieb vyhupne cez hranicu 130 kusov! Pri modulárnych prilbách (P/J) toto číslo ešte narastá a na tento typ prilieb si nová norma posvieti viac, ako predtým. 

Mimo testov totiž ECE 22-06 berie do úvahy aj veci ako priehľadnosť plexi, odolnosť voči zahmlievaniu, poškriabaniu, celkový výhľad z prilby a najväčšou novinkou je test na mechanickú odolnosť priezoru, kedy sa naň striela 6mm oceľová gulička, ktorá letí o rýchlosti 80 m/s, teda skoro 300 kilometrov za hodinu.

Ďalej sa zohľadňuje aj príslušenstvo, napríklad slnečné clony. Prilby s takouto výbavou budú musieť spĺňať rôzne kritériá. Hoci 22-05 ,,eliminovala“ montáž rôzneho príslušenstva štýlom: Na prilbe nemôže byť nič, čo by narúšalo jej bezpečnosť a funkčnosť, 22-06 posúva túto formulku ďalej a to na nemožnosť montovania akýchkoľvek neschválených zariadení neautorizovanou osobou. Hoci chápeme, kam tým regulácia mieri, tento bod rozbúril debatu napríklad medzi poprednými výrobcami interkomov o zvýšení nákladov na testovanie a v konečnom dôsledku, zvýšenie cien samotných interkomov. 

Čo to všetko pre nás znamená?

V prvom rade si budeme môcť kúpiť viacero prilieb, ktoré budú bezpečné, kvalitnejšie spracované. Prilby budú pravdepodobne oveľa tesnejšie a niektoré modely radikálne zmenia tvar škrupiny. Nevýhoda je, že cena prilieb narastie. Pri existujúcich modeloch vidíme, že nárast ceny sa pohybuje v rozmedzí 5-15%... v extrémnych prípadoch aj viac. Prilby ktoré boli vyhotovené nadštandardne nezasiahne zavedenie novej normy v takej miere. Teda ich predtým vyššia cena narastie mierne, zatiaľ čo modely ktoré museli prejsť výraznejšími zmenami zdražejú znateľne. Otázna je nižšia trieda prilieb v rozmedzí 100-150€. Niektorí výrobcovia sa s tým popasujú s prehľadom, niektorí budú musieť podstúpiť riadny vývoj, aby sa dokázali udržať medzi konkurenciou a prejsť testami.
Vieme aj to, že sa uprednostňujú interkomy ktoré sú navrhnuté pre presné upevnenie na prilbu a sú spolu s ňou otestované. Nad montážou ,,univerzálnych“ interkomov a kamier zatiaľ visí otáznik, keďže poprední výrobcovia vedú rôzne rokovania. Veríme, že sa to podarí vyriešiť k spokojnosti každého.
Musíte však vašu starú prilbu vymeniť? Nie. Prilby s homologizáciou ECE 22-05 stále môžete používať. Výrobcovia ich však od júla 2023 nemôžu vyrábať, no môžu predávať svoje zásoby. Od januára 2024 však výrobci nemôžu ďalej distribuovať helmy so staršou homologizáciou.
Ako teda vravíme, prilbu vymeniť nemusíte. Treba však myslieť na to, že bezpečnosť je prvoradá a ak máte čoilen malé pochybnosti o bezpečnosti tej vašej, odporúčame zvážiť výmenu. Prilba je prvoradá a neoplatí sa na nej šetriť.